HATARTALANUL! Szabadegyháza
Egyre több idős lakos kér segítséget az ellátásban. Az ellátásról való gondoskodás nem ingyenes ellátást jelent, hanem azt jelenti, hogy megszervezzük az ellátásukat! Szájmaszkok készítéséhez segítőket keresünk!

Szabadegyházán jelenleg még nincs koronavírussal fertőzött személy, sem kötelező hatósági házi karanténba helyezett személy. Önkéntes karanténba vonult két család. Ellátásukhoz segítséget nyújt az önkormányzat, idősgondozóin keresztül.

Szabadegyházán az elmúlt napokban azt tapasztaltuk, az emberek többsége komolyan veszi a figyelmeztetést, az utasításokat betartják, a javaslatokat megfogadják. Köszönjük a fegyelmezett hozzáállást!

Idősek ellátása, szociális segély - nem készpénzben!

Felhívjuk a 70 év feletti lakosok figyelmét, valamint minden szabadegyházi lakos figyelmét, aki az élelmiszer-beszerzéshez, gyógyszereik kiváltásához segítséget kér, hogy a későbbiekben csak azoknak a lakosoknak tudunk segítséget nyújtani, akiknek nincs szabadegyházi hozzátartozójuk, rokonuk, akik bevásárolnának számukra vagy kiváltanák gyógyszereiket. Természetesen kivételt jelent az, ha a helyben élő hozzátartozók karanténban vannak, szabad mozgásukban akadályozottak, így tőlük nem várható el idősebb hozzátartozóik ellátása, sőt ilyen esetben a karanténban lévő lakosokról is az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Kormány azon utasítása, hogy a 70 év feletti idősekről, illetve a karanténban lévőkről az önkormányzatnak kell gondoskodnia, nem azt jelenti, hogy az önkormányzatnak kell eltartania az időseket vagy a karanténban lévőket, hanem azt jelenti, hogy meg kell szervezni az ellátásukat. Abban az esetben, ha valakinek anyagi, szociális okok miatt jelent problémát a bevásárlás, gyógyszerkiváltás, az önkormányzat szociális rendeletében foglaltak szerint kell eljárni.

Egyúttal tájékoztatjuk a helyi üzletek vezetőit, eladóit, hogy a lakosoktól csak abban az esetben fogadjanak el vásárlási igényt, telefonos "bevásárlási listát", ha úgy látják, az illető valóban ki is tudja fizetni a vásárlás összegét, vagy ha az idősgondozók jelzik ezt a boltban, listával és készpénzzel (sajnos sok idősnek nincs bankkártyája, ezért készpénzforgalom várható, a megfelelő higiéniai szabályok fokozott betartásával). Amennyiben az önkormányzatra hivatkoznak, hogy szociális rászorultsági alapon majd kifizeti az önkormányzat, ez nem felel meg a valóságnak.

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy amennyiben az idősgondozók vásárolnak be számukra, nem tudják garantálni, hogy az Önök által megszokott üzletben vásárolnak, és kérjük, fogadják el, ha nem tudják minden kívánságukat teljesíteni (pl. nem pont ugyanolyan kenyeret vagy tejterméket stb. kapnak). Egyelőre semmiből nincs készlethiány, de kérjük, hogy az idősgondozók és önkéntes segítők idejét próbáljuk hatékonyan beosztani!

Az önkormányzat segélyt készpénzben nem fog kifizetni a veszélyhelyzet időtartama alatt, csak élelmiszercsomagot, tisztítószer-csomagot fog biztosítani.

Miután számos visszaélés felmerült egyes lakosok részéről, kérjük az üzletvezetőket, alkalmazottakat, érdeklődjenek a hivatalban vagy az idősgondozóknál!


Szájmaszkok készítéséhez segítőket keresünk!

Az önkormányzat - a szájmaszkok, védőkesztyűk beszerzési nehézségei, készlethiány miatt - kéri azoknak a szabadegyházi varrónőknek, illetve varrni tudó, segítőkész lányoknak, asszonyoknak a segítségét, akik akár néhány tucat szájmaszk elkészítésével hozzá tudnak járulni a település védőmaszkkal történő ellátásához. Göblyös Péterné Magdika már több tucat maszkot elkészített, de ez csak azoknak elég, akik napi szinten a településen dolgoznak, sok lakossal vannak kapcsolatban (egészségügyi, önkormányzati dolgozók, idősgondozók stb.). Kérjük, akinek van szabad kapacitása és szívesen segítene a község lakosainak, jelezze nálam! Segítségüket, pozitív hozzáállásukat előre is köszönjük.


Gyógyszertári munka szervezése

Megkeressük a helyi gyógyszertár vezetőjét, hogy az idősgondozók által az idősektől összegyűjtött receptek kiváltására jelöljön ki egy optimális időszakot, amikor csak az idősgondozókat fogadja. Ezáltal csökkenthető a tömeges sorban állás és ezáltal a fertőzésveszély.


Gyermekétkeztetés keddtől

A vonatkozó rendelet alapján az intézményi gyermekétkeztetés az önkormányzat feladata. Miután tanítási szünetet nem rendeltek el, csak távoktatás formájában működik a tanítás, a gyermekétkeztetést az önkormányzatnak ugyanúgy biztosítania kell. Mivel a cél a minél kevesebb mozgás a faluban, a gyerekek és szüleik nem jöhetnek be az óvodába, iskolába, a napi házhoz szállítás pedig fertőzésveszéllyel járhat, ezért azok számára, akik igénylik a napi étkezést, azt konzerv formájában tudjuk biztosítani. Az ellátást igénylő gyermek részére hetente egyszer visszük ki az egy hétre juttatott konzervmennyiséget.


Önkéntes házi karantén

Kérünk mindenkit, aki külföldről érkezik haza (bármelyik országból), tekintettel a járvány európai szintű elterjedésére, vele együtt élő családtagjaival vonuljon önkéntes karanténba 14 napra! Természetesen ha járványügyileg fokozottan veszélyes országból érkezik haza, hatósági házi karanténba kerül, és ennek betartását a rendőrség ellenőrzi.

Az idősgondozók és önkéntesek gondoskodnak az ellátásukról! Még egyszer hangsúlyozom, ez nem azt jelenti, hogy ingyenesen biztosítja minden karanténban lévő ellátását az önkormányzat, hanem azt jelenti, hogy bevásárol nekik, kiváltja gyógyszereiket!


Továbbra is kérjük felelős, fegyelmezett viselkedésüket mindannyiunk, az egész közösség érdekében!


Egriné Ambrus Andrea
polgármester