HATARTALANUL! Szabadegyháza
Tisztelt 70 év felettiek... továbbá minden szabadegyházi lakos figyelmébe! Kérem, hogy saját és a közösség egészsége érdekében tartsuk be az ajánlásokat, vegyük komolyan a figyelmeztetéseket! Azon dolgozunk, hogy a vírus terjedését lassítsuk, hogy csökkentsük az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét! De mi kevesen vagyunk ehhez! Az Önök, minden egyes ember felelős, fegyelmezett viselkedése is szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el!

Tisztelt 70 év felettiek! … továbbá minden szabadegyházi lakos!

Levelem mindenkihez szól, nemcsak az idősebb lakosokhoz, és tudom, hogy a többség be is tartja a szabályokat, komolyan veszi a kormányzati, hatósági ajánlásokat, az orvosi tanácsokat! De kérem, mindenki olvassa el az alábbi közleményt! Ne tekintsék szemtelenségnek, de azt látjuk, hogy néhányan csak azt veszik komolyan, amit hatóságilag kényszerítenek ki! Pedig mindannyiunk érdeke, hogy minél kisebb veszteség nélkül átvészeljük a következő időszakot, ami fokozott igénybevételt jelent minden területen mindenki számára. Önkormányzatunk és intézményeink dolgozói azon dolgoznak, hogy községünkben a koronavírus megjelenését késleltessük, illetve később lelassítsuk a terjedés sebességét, bár látjuk a világban, hogy elkerülni nem tudjuk.

Biztosan hallották a hírekben, olvasták újságban, látták a tévében, hogy világjárvány van. A koronavírus egy nagyon gyorsan terjedő, agresszív vírus, és ne legyenek illúzióink, a szabadegyházi lakosság nagy részét is meg fogja fertőzni az elkövetkező hetekben, hónapokban. Nem kerülhetjük el, hiszen boltba járunk, dolgozunk, családtagokkal, ismerősökkel találkozunk. Elkerülni tehát nem lehet, a megfertőződés esélyét időben csak eltolni tudjuk, hogy ne egyszerre legyünk betegek. Hogy ne egyszerre dőljön ki mindenki a családból, és legyen, aki bevásárol, aki elmegy a gyógyszertárba. Hogy ne egyszerre terheljük az egészségügyi ellátórendszert, ne egyszerre kerüljünk kórházba! Ugyanis kevés az orvos, az ápoló, kevés a kórházi ágy és a lélegeztetőgép. Ez a vírus ugyanis a tüdőt támadja meg, rendkívül gyorsan emészti fel a tüdő kapacitását, és előfordul, hogy a beteg lélegeztetőgép segítségére szorul. Ha egyszerre lesz sok a beteg, az orvosoknak mérlegelniük kell, hogy kin segítenek, kit kötnek rá a lélegeztetőre. A vírus nem válogat, nem nézi az életkort, nem nézi, kinek mennyi a nyugdíja, a fizetése. Csak azt nézi, melyik szervezetet könnyebb megtámadni. Az, hogy kinek mennyi az esélye a túlélésre, az függ az életkortól is, hiszen egy idősebb, gyengébb, beteg ember eleve fogékonyabb a fertőzésekre.

Ezért hangoztatja a Kormány, hogy az idősebb emberek mindenképpen maradjanak otthon, de ezért kéri a fiatalabbakat is, hogy csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges (munkába járás – amíg mehetünk -, bevásárlás, gyógyszertár, idős hozzátartozó segítése). Ekkor is tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat: Köhögj, tüsszents zsebkendőbe!, rendszeresen moss kezet!, a szokásos üdvözlési formák (puszi, kézfogás) mellőzése, legalább 1, de inkább 2 méteres távolság megtartása. Érthető, hogy vannak helyek (pl. bolt, autó, tömegközlekedés), ahol ezt lehetetlen betartani, éppen ezért csökkentsük a fertőzésveszélyt azzal, hogy most pár hétig otthon maradunk! Saját érdekünkben, szeretteink érdekében és minden embertársunk, a közösség védelme érdekében! Minél fegyelmezettebben, alázatosan betartjuk ezeket a szabályokat, annál előbb leszünk túl ezen a felfokozott, minden szempontból megterhelő időszakon! Ne becsüljük alá a vírus erejét!

A gyerekek otthon tanulnak, digitális tananyag segítségével, hogy ne járjanak iskolába, ne utazzanak busszal, kevesebb fertőzést vigyenek haza szüleiknek, nagyszüleiknek. A szülők otthon vannak a gyerekekkel, hogy ne a nagyszülőkre, idősebb hozzátartozóikra kelljen bízniuk a gyerekek felügyeletét! Vigyáznak arra, hogy gyermekeik ne csavargással, bulizással, bandázással töltsék az időt! Maradjanak otthon!

Az idősebbeket viszont nyomatékosan kérjük arra, ők is vegyék komolyan az előírásokat, amik egyelőre ajánlások, kérések! De jöhet hamarosan olyan rendelet, ami kötelezővé teszi az otthon maradást, kijárási tilalmat is bevezethetnek, ennek megszegése esetén börtönbüntetés vagy több százezer forintos bírságot szabhatnak ki! – ez nem pánikkeltés, igen komoly ennek az esélye, hiszen nagyon gyorsan terjed a vírus, különösen ha sokan fittyet hánynak a szabályokra. Ha lehet, mindenki csak a szükséges ideig és mértékig tartózkodjon az utcán, csökkentsék minimálisra a személyes kapcsolattartást! Az idősek ne menjenek bevásárolni, gyógyszertárba se, kérjék meg hozzátartozóikat vagy az önkormányzat idősgondozóit erre! A következő időszakban ne sétáljanak a faluban, ne intézzenek ügyeket (erre nem is lesz lehetőség), a templomokban miséket sem tartanak! Szerencsések vagyunk, hogy falun több lehetőségünk van szabad levegőn tartózkodni, ha jó idő van, az udvaron, a kertben tevékenykedni, a szomszédokkal még így is tudunk kommunikálni, biztonságos távolságból.

Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha az idősgondozók, illetve az önkéntesek segítsége is akkor ér valamit a járványügyi veszélyhelyzetben, az az idősek a segítséget is komolyan veszik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha bevásárolnak Önöknek a segítők, kiváltják a gyógyszereiket stb., akkor utána Önök is maradjanak otthon, és utána lehetőleg ne menjenek ki a faluba, ne menjenek most a temetőbe, a postára vagy rokonlátogatóba! A segítségnyújtásra nem azért van szükség, hogy Önöknek ne kelljen cipekedni vagy sorban állni, hanem azért, hogy minimálisra csökkentsék a személyes kapcsolattartást! Hangsúlyozzuk, nemcsak az időseket „szemelte" ki a vírus, mi, 50-esek, még fiatalabbak és gyermekek ugyanúgy megfertőződhetnek, főleg ha magas rizikófaktorú betegségben szenvednek, pl. szívbetegek, cukorbetegek, autoimmun betegségük van stb. De bárki lehet áldozat!

Az interneten, a honlapon és számos fórumon elmondtuk már a fegyelmezett, alázatos, felelős magatartás előnyét, most sem az a célom, hogy pánikot keltsek, hogy rémisztgessek vagy tiszteletlennek tűnjek! De jobb félni, mint megijedni! Kérem, gondoljanak arra, hogy mindenki fontos valakinek, mindenkit félt valaki! Hallom én is sokaktól, hogy „Én már megettem a kenyerem javát!", vagy „Megiszok egy pálinkát, így védve vagyok!"! Ilyenkor gondolják át azt, hogy a vírus akkor is fertőz, ha még nem mutat tüneteket, és szeretteik, ismerőseik, szomszédaik is megfertőződhetnek. Durva, amit írok? Lehet! De higgyék el, sokkal durvább helyzet alakulhat ki! Elég, ha az olaszországi videókat nézzük, halljuk az ottani túlélők szavait, amikor óva intik a többi ország lakosait, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, a tanácsokat!

Köszönöm, hogy elolvasták levelemet! Vigyázzunk magunkra és egymásra! Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Egriné Ambrus Andrea
polgármester