HATARTALANUL! Szabadegyháza
Szabadegyházán is begyűjtjük a lakossági használt sütőolajat!

Tisztelt Szabadegyházi Lakosok!

Áprilistól községünkben is elkezdődik a lakossági használt sütőolaj begyűjtése. Két gyűjtőpontot alakítunk ki:

- a Községházánál (Kossuth utca 2.) és

- az Ipartelepen, a Kölcsey utcai parkolónál (autósbolt mellett).

A begyűjtés kizárólag használt étolajra és zsiradékra vonatkozik, egyéb természetű olajat, pl. motorolajat, váltóolajat stb. nem áll módunkban gyűjteni!

A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben a gyűjtőbe kell helyezni az olajat, önteni nem kell, így "cseppmentes" a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A gyűjtő cég előre egyeztetett időpontban, rendszeresen és igény szerint biztosítja az elszállítást és az edények cseréjét.

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, melynek egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül. A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A csatornahálózatba kerülő olaj - alacsony hőfoka miatt - a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességét, mely akár dugulásokhoz is vezethet. A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz. Az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.

A gyűjtőedények telepítése hamarosan megtörténik, addig se dobják ki, hanem gyűjtsék a használt sütőolajat PET-palackban vagy befőttesüvegben!


Egriné Ambrus Andrea s.k.
polgármester