December

Óvoda-bölcsőde decemberi programjaink


A nevelési évben a legizgalmasabb és legszebb időszak az adventhez kötődik.


A kicsik és nagyok egyaránt várják az adventi programokat. Az intézményünket kívülről-belülről a téli időszakhoz és az ünnephez illő ,,köntösbe varázsoltuk”.
Elsőként mikulásra hangolódva, az Eleven Társulat látogatott el hozzánk és egy vidám téli mesejátékot mutattak be nekünk. Majd a következő héten minden napra jutott egy-egy izgalmas tevékenység a tornateremben: rajzokat és leveleket lehetett a mikulás postaládájába bedobni pecsételés után, kreatív barkácsoláson részt venni, átbújni a ,,csengettyűs réten”, megmászni a ,,szánkó hegyet”, és megpihenni a ,,rénszarvas-mezőn”. Mindezen érdekes tevékenységek között, december 6-án délelőtt megérkezett az óvodás és bölcsődés csoportosokhoz is a mikulás, aki idén lovas hintót vett igénybe, hogy eljusson a gyermekekhez. Csillogó szempárok és mosolygós arcok vették körül mikor a pedagógusok közös bevezető műsora után szaloncukrot és csomagokat osztott mindenkinek. Az ajándékokat énekekkel és versekkel köszöntük meg és a csoportokban közös képek is készültek a mikulással. Hálája jeléül még az aznap hiányzó gyermekekhez is kivitte az ajándékot.
Másnap délután ,,Télországba” kalauzoltuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket az intézmény udvarán, hiszen aznapra mindent beborított a hó, mi pedig érdekes logikai és ügyességi feladatokkal készültünk számukra a ,,Hóemberek völgyén”, a Csillag mezőn, a ,,Találd ki ösvényen” és ,,Manófalván”. Sötétedés után előnyt jelentett, ha valaki elemlámpával érkezett a kereséshez. Aki elfáradt, kipróbálhatta a kedves mikulás itthagyott szánját is néhány fénykép erejéig és senki nem maradt korgó gyomorral, hiszen akinek sikeresen betelt az útlevele, meleg teával és mikulás sütivel vendégeltük meg. Igazán élménydús délutánt zárhattunk, amit megkoronázott a frissen esett hó, valamint alkalmat teremtett a szánkózáshoz és a hóember építéshez is.
Advent második vasárnapján részt vettünk a falu ünnepi programján, ahol a vállalkozó kedvű szülők és pedagógusok által készített vásárfiákkal készültünk. Az adventi vásárra sok-sok érdeklődő látogatott ki és a legtöbb kézi készítésű termék el is fogyott. Az adomány összegéből az intézmény udvari-, homokozó játékait tervezzük kibővíteni. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a szülőknek, akik segítették a vásár megvalósulását, sikerességét!
Az ünnep előtti napokban megnéztük az iskolás gyermekek vidám, hangulatos mikulás műsorát, részt vettünk a Szedtevette zenekar táncházi foglalkozásán, ahol téli időszakhoz kötődő gyermekjátszó népi játékokat, táncokat sajátíthattunk el. Karácsonyi ajándékként meglepetésfoglalkozásokat kaptunk a hangtál-simogató ,,nénitől”, aki minden csoportba ellátogatott és érdekességeket mutatott nekünk a hangszerei és hangtálai által. A község harmadik gyertyagyújtásán a Napraforgó és Kisvakond csoport iskolába készülő gyermekei léptek fel a Művelődési Ház színpadán. Adventi műsorukat az intézmény közös fenyőünnepén is bemutatták társaiknak, ezzel emelve a nap hangulatát. Az év utolsó közös programjára meghívtuk a régi alkalmazottakat, akik közül a legtöbben meg is érkeztek. Reméljük, hogy örömmel vették kezdeményezésünket és sikerült melengető érzést, szavakat csempésznünk a mindennapjaikba! Köszönjük, hogy látogatásukkal gondoltak a gyermekekre is és kedves ajándékokkal készültek számunkra!
A decemberi hónap igazán mozgalmas, élménydús volt és számos programban bővelkedett. Az érdeklődő pedagógusok részt vehettek egy újabb nemezelés foglalkozáson, bölcsődei szakmai konferencián jártunk, kirándultunk a székesfehérvári adventi vásárban és gyárlátogatáson voltunk a Hungrana Kft-nél.
A tanköteles korú gyermekek szülei számára délutáni programot szerveztünk, ahol megismerkedhettek és feltehették kérdéseiket a leendő tanító néninek. Fontos számunkra, hogy minden információt átadjunk a szülőknek az iskolaérettséggel, valamint az ezzel kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban, hiszen felelős döntés előtt állnak azzal, hogy gyermekeik megkezdjék e ősszel az első osztályt vagy inkább még 1 évig maradjanak óvodai nevelésben.