12. századi francia templom.

Középkori városi utcarészlet.

Thiverny Ville d’Oise


Thiverny település Franciaországban, Oise megyében található. 918-ban jött létre, a régió egyik első városa volt.


Már a történelem előtti időkben is volt egy kelta falu a területen, Tiverniacusnak hívták. Területe több mint két hektár volt, és az árvízveszély elhárítására árokkal volt körülvéve, ami akkoriban nagy dolognak számított. 

A településem a 19. században élte aranykorát a kőbányászat, amely a hosszú évek alatt az iparosodásnak köszönhetően egyre professzionálisabbá vált. A Thiverny kőbányákból kiváló minőségű, nagyon kemény anyagot hoztak felszínre. A kőbányák helyét aztán fokozatosan visszavette a természet, de nyomaik a mai napig láthatók.

Jóval később, a vasút létrehozásakor a Senlis és Beauvais közötti útvonal Thivernyn keresztül haladt. 1887-ben gyűjtést rendeztek a településen Montataire és Thiverny közötti átszállás létesítésére. 

1940 májusában és júniusában Thiverny német bombázásokat szenvedett el, amelyek a vasutat, az Oise-i hidakat, a főutakat és Creil repülőterét vették célba. A megszállás alatt Thiverny a német hadsereg stratégiai helyszínévé vált, mivel az ipari telephelyek, az Oise és a „Le Petit Thérain” vasúti rendezőközpont közelében található.

 Thivernyben áll a térség egyik legrégebbi temploma, amelynek építését a 12. században kezdték meg. 1930 óta a műemlékek listáján szerepel.  A templom védőszentje Saint-Leufroy, az Evreux-i Egyházmegye apátja, aki 738-ban halt meg.